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Department:   Planning       Authorizing Signature: 

Submitting Official:   Jason Sullivan    ________________________________ 

 

Meeting Date: 
 

May 21, 2012 

Subject: 
 

Request by the Chatham County Board of Commissioners for text 
amendments to sections 17 and 22 of the Countywide Lighting 
Ordinance to allow internally-illuminated signs and delete the 
amortization requirement for vehicular canopy lighting. 

Action Requested: 
 

See Recommendations 

Attachments: 
(List Individually) 

Application packet distributed prior  to the March 19, 2012 public 
hearing 

 

Introduction & 
Background: 
 

Staff prepared amendments for Sections 17 and 22 of the 
Countywide Lighting Ordinance to correspond with changes made to 
the Lighting section of the Zoning Ordinance as directed by the 
Board of Commissioners.  These changes include permitting 
internally-illuminated signs meeting the requirements in the 
Ordinance and removing the amortization clause requiring vehicular 
canopy lighting that does not meet the Ordinance standards to be 
replaced within five (5) years of the adoption date of the Ordinance.     

Discussion & Analysis: 
 

A public hearing was held on these proposed amendments at the 
March 19th Board of Commissioners meeting.  No one from the 
public spoke on the proposed amendments.   

Commissioner Kost asked if it was possible to replace non-compliant 
lighting in vehicular canopies without replacing the vehicular 
canopy.  Staff responded that it is possible to come into compliance 
with the Ordinance standards without replacing the canopy.   

Budgetary Impact: 
 

None 

Recommendation: 
 

Planning staff and Planning Board (by unanimous vote) recommend 
approval of an Ordinance Amending the Countywide Lighting 
Ordinance; specifically, the following amendments to Sections 17 
and 22: 
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SECTION 17 PERMANENT SIGN AND BILLBOARD LIGHTING 

External lightingLighting fixtures illuminating signs and billboards shall be 
aimed and shielded so that direct illumination is focused exclusively on the 
sign.  Externally lighted signs shall be lighted from the top of the sign 
downward. The Lighting Administrator can waive this requirement in rare 
and unusual cases if it is demonstrated that the physical location of light 
fixtures for top down aiming is not possible.    The maximum watts 
permitted to illuminate a sign are determined by multiplying the sign face 
area by 2 watts per square foot.  Internally illuminated signs are permitted, 
provided that the message or letters of such sign consist of nonreflective 
material.   

Exception: Signs less than 7 feet (2 meters) in height above grade 
may be illuminated by ground mounted uplighting not exceeding 
100 lamp watts per sign face. 

NOTE: Refer to Section 9.4(c) regarding portable internally illuminated 
signs. 

SECTION 22 NONCONFORMITIES 

3. Vehicular Canopies do not qualify for this exemption and have five 
years from the adoption date of this ordinance to bring the outdoor 
lighting into compliance. If a mMajor renovation(s) of the vehicular 
canopiesy (50% or more of the existing light fixtures) will require 
compliance with this Ordinance.occurs at this facility prior to the 
expiration of the five-year term, the earlier date will apply regarding 
compliance. 
 

 

 

 

 


